Roadtrip Namibië: onze avontuurlijke route

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 21 mei 2023

Over hobbelige wegen tussen zebra’s, giraffen en leeuwen rijden. Bij een kampvuur naar de ondergaande zon kijken. In slaap vallen met de geluiden van wilde dieren nabij de campsite. Wij maakten met onze huurauto met daktent een avontuurlijke vierweekse roadtrip door Namibië. We ontmoetten lokale stammen, aten Afrikaans vlees en leerden van gepassioneerde gidsen alles over de gevarieerde Namibische landschappen en de dieren die er leven. We picknickten op de vele picknickplekken langs de wegen en waanden ons in the middle of nowhere in een scene uit de Lion King. Met een warm windje in onze haren en geen verplichtingen genoten we vier weken van de ultieme vrijheid in safari-walhalla Namibië. In dit artikel delen we stops van onze roadtrip in Namibië met je.

Routekaart avontuurlijke roadtriproute door Namibië

Windhoek: het beginpunt van de reis

We beginnen onze reis in de hoofdstad van Namibië. Windhoek ligt in het midden van het land en is met een 12,5 uur durende directe vlucht vanuit Amsterdam te bereiken. Wij reizen in de herfst en verruilen het druilerige Nederland voor het warme, droge Namibië. We verblijven twee nachten in de stad, zodat we rustig aan het klimaat kunnen wennen. Dit geeft ons ook de perfecte kans om de highlights van de stad te ontdekken. We boeken de drie uur durende Windhoek en Township Tour en leren van gids Petrus over de cultuur en (koloniale) geschiedenis van de stad. In het centrum bezoeken we Christ Church, het onafhankelijkheidsmuseum, het parlement, de tuinen van het parlement en diverse monumenten die herinneren aan de strijd voor onafhankelijkheid. In de auto rijden we vervolgens naar Katutura Township, waar ruim tweederde van de inwoners van de stad wonen. De naam van het township betekent ‘de wijk waar we niet willen wonen’. Hier moesten de donkere mensen vroeger apart wonen van de blanken. In de kleurrijke wijk is het gezellig druk met veel mensen op straat. Op de Osethu Market proberen we lokale lekkernijen, die vele malen goedkoper zijn dan in het centrum van de stad. Een Mopane worm als snack slaan we af. Huisgemaakte salsa, beef-vlees van de bbq en vetkoek (vergelijkbaar met een oliebol) smaken ons beter. Na een interessante dag zet Petrus ons weer af bij onze accommodatie, waar we ons voorbereiden op de rest van onze roadtrip.

Aantal nachten: 2
Niet missen: Windhoek en Township Tour

Kalahari Woestijn

Na een instructie over veilig autorijden verlaten we de stad in onze grote witte huurauto van Asco Car Hire. We weten na de instructie ook hoe we de daktent open moeten klappen, hoe we banden kunnen verwisselen en hoe we met een 4×4 auto om moeten gaan. We moeten nog even wennen aan het links rijden, maar gelukkig hebben we 218 kilometer de tijd om te oefenen. Vrolijke Afrikaanse muziek klinkt uit onze speakers terwijl we langs rode bergen en eindeloze vlaktes rijden. Zo nu en dan moeten we afremmen voor een koe of geit, maar erg hard rijden we na de instructievideo toch al niet. De dieren waarvoor wij naar Afrika komen, zien we pas als we aankomen bij onze accommodatie. Kalahari Anib Lodge ligt in de Kalahari Woestijn, waar het om 18:30 uur nog ver boven de dertig graden is. Gelukkig ligt onze kamer aan het zwembad. Na een verfrissende duik dineren we met uitzicht op de gazelles die drinken uit een waterplas op de savanne.

Om 5:30 uur staat onze eerste gamedrive op het programma. Samen met de gidsen van de lodge rijden we in een open jeep de savanne op. Het is nog aangenaam koel en de ochtendlucht kleurt oranje, geel en roze. Onderweg naar ons uitkijkpunt passeren we rode duinen en struisvogels. Vanaf een hoge rode duin genieten we met een muffin in de hand van de schilderachtige zonsopkomst. We rijden verder op zoek naar groot wild, waarbij onze gids vol enthousiasme vertelt over het gebied en de dieren die er leven. Zijn kennis over het gedrag van deze dieren komt goed van pas, want niet veel later zien we vele springbokken en een groep van minstens acht giraffes. Na een kraambezoekje aan een jonge uil worden we weer afgezet bij de lodge, waar we de rest van de dag in de schaduw aan het zwembad liggen. In de koelte van de avond borrelen we bij een knapperend haardvuur, voordat we ons comfortabele bed opzoeken.

Afstand van Windhoek naar Kalahari: 281 kilometer
Aantal nachten: 2
Niet missen: een overnachting bij Kalahari Anib Lodge en een gamedrive bij zonsopkomst

Kalahari Woestijn Namibië, avontuurlijke roadtrip in Namibië
Struisvogel in Kalahari Woestijn Namibië, avontuurlijke roadtriproute door Namibië
Jeep in Kalahari Woestijn tijdens onze roadtrip in Namibië

Fish River Canyon

Over een verharde weg rijden we richting het zuiden tijdens onze roadtrip in Namibië. Onze eindbestemming van de dag is Fish River Canyon, de zuidelijkste stop op deze avontuurlijke roadtrip. We betalen entreegeld voor een bezoek aan het Kokerboomwoud dat aan onze route ligt. Het woud is kleiner dan we dachten, dit soort bomen groeien ook langs de weg en de eigenaren zijn niet erg vriendelijk, dus deze stop hadden we liever overgeslagen. Voorbij het woud wordt de weg avontuurlijker. Een ruige gravelweg voert ons door rotsachtig landschap met struisvogels, gemsbokken en apen. Na een rit van ruim vierhonderd kilometer bereiken we Fish River Canyon, de grootste kloof van Afrika. Het ravijn is zo’n 160 kilometer lang, tot 27 meter breed en tot 550 meter diep. Een indrukwekkende plek, waar we graag een paar dagen blijven. Het is tijd voor onze eerste nacht in de daktent. We kamperen op Hobas Camp Site, dat perfect gelegen is voor een vroeg bezoek aan de Canyon.

Na een nacht prima slapen in de daktent rijden we tien kilometer naar de canyon. Vanaf Main Viewpoint en Hikers Viewpoint hebben we een goed uitzicht over de enorme kloof. Het landschap bestaat uit vele tinten bruin en planten zijn er in de verste verten niet te zien. Onder de indruk van dit bijna buitenaards aandoende landschap rijden we langs zes uitkijkpunten bij de canyon. Voor de lunch rijden we naar het Canyon Roadhouse, waar we tussen antieke auto’s, oude nummerplaten en vintage tafeltjes genieten van patat met kip. Met een volle maag en een volle tank rijden we tussen rotsige bergen naar onze volgende kampeerplek op Ai-Aïs Campsite. We klappen de daktent uit, maken een kampvuurtje en nemen een kijkje bij andere campinggasten die een Afrikaanse braai maken. Het is nog warm als we gaan slapen. We ritsen onze ramen open en genieten van een fris briesje en een adembenemende sterrenhemel boven een pikdonker Afrikaans landschap.

Afstand van Kalahari naar Hobas Camp: 410 kilometer en van Hobas Camp naar Ai-Aïs Campsite: 68 kilometer
Aantal nachten: 2, op twee verschillende plekken
Niet missen: Fish River Canyon viewpoints, Hobas Camp Site, Canyon Roadhouse en Ai-Aïs Campsite

Weg naar Fish River Canyon
Fish River Canyon
Uitkijkpunt Fish River Canyon tijdens onze roadtrip in Namibië
Fish River Canyon

Aus

Na een rustige ochtend op de camping rijden 337 kilometer naar het noordwesten, naar de stad Aus. We volgen deels de Oranjerivier, die de grens vormt tussen Namibië en Zuid-Afrika. We verruilen de droge bergen voor groenere bergen en vlak voor onze eindbestemming zien we struisvogels, gemsbokken, springbokken, apen en eekhoorntjes langs de weg. We bereiken onze lodge Klein Aus Vista in een gebied dat bekend staat om de wilde paarden die er leven. Manager Piet wijst ons een schattig rood huisje met een gele gevel aan als onze overnachtingsplek. Vanuit het huisje kijken we uit over een prairie-achtig landschap. Het lijkt alsof we in een westernfilm terecht gekomen zijn. Voor het avondeten bestellen we lokale specialiteiten met gemsbok, waarna we onder de volle maan naar ons huisje lopen.

Vanuit Aus maken we een uitstapje van 110 kilometer naar het westen. Enkele minuten na vertrek spotten we de eerste wilde paarden. We bereiken de spookstad Kolmanskop, dat zo’n 10 kilometer van de kust ligt. We betalen omgerekend 11 euro toegangsgeld en slenteren door de oude mijnstad. In 1908 werd op deze plek een grote diamant gevonden, waarna de plek uitgroeide tot een bruisende stad. Toen er geen diamanten meer gevonden werden, lieten de mensen de stad over aan de elementen. Oude wc’s, gebroken kozijnen en grote hopen zand op plekken waar eerst meubels stonden zijn wat er overbleef.

Tien kilometer verderop, aan de kust, ligt de kleurrijke havenstad Luderitz. Er hangt een fijne sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk. We kijken rond in de stad en lunchen bij Diaz Coffee Shop. We besluiten verder te rijden langs de Atlantische oceaan. Vanaf de uitkijkpunten in de Peninsula heb je een grote kans zeehonden, flamingo’s en dolfijnen te spotten. Gravelwegen leiden ons door hoge duinen en rotsen en langs de kust. Bij Diaz Point, waar een Portugese zeevaarder vijfhonderd jaar geleden aan wal kwam en Grosse Bucht genieten we van fotogeniek uitzicht, voordat we weer terugrijden naar ons knusse huisje in Aus.

Afstand van Ai-Aïs naar Aus: 337 kilometer
Aantal nachten: 2
Niet missen: lodge Klein Aus Vista, spookstad Kolmanskop en havenstad Luderitz met de nabijgelegen Peninsula

Kolmanskop
Kolmanskop

Tiras Mountains

We verlaten ons range-paradijsje om 120 kilometer naar de Tiras Mountains te rijden. Kilometers lang rijden we door niemandsland. We verlaten de gravelweg en rijden een zandweg op. We hobbelen 25 kilometer over de stoffige zandweg tot we een bordje met Namtib Desert Lodge en Little Hunters Rest. De vriendelijke vrouw bij de receptie wijst ons onze kampeerplek. We parkeren onze auto tussen de gemsbokken en jakhalzen. Er is geen mens te bekennen, dus we kunnen elke plek kiezen die we willen. We kiezen voor de plek met de grootste braai en kampvuurplaats. We worden begroet door wilde paarden met witte, bruine en beige vachten. Ik sprokkel houtjes en een geschikte stok voor het roosteren van marshmallows. Niet veel later zit ik met een smeltende marshmallow aan een stok bij een kampvuurtje te luisteren naar de bijna tastbare stilte. De zon zakt langzaam achter de horizon en maakt silhouetten van de bergen en de paar bomen op de open vlakte. Vlak voor het slapengaan ritsen we nog even de tent open om naar buiten te kijken. Op onze rug liggend steken we onze hoofden uit de tent om naar de honderden schitterende lichtjes in de donkere nacht te kijken.

Afstand van Aus naar Tiras Mountains: 120 kilometer
Aantal nachten: 1
Niet missen: Little Hunters Rest campsite

Tiras Mountains

Sesriem

We verlaten onze droomkampeerplek voor een lange rit naar Sesriem. Onderweg spotten we giraffen, zebra’s, gemsbokken, springbokken, apen en struisvogels. We bereiken The Desert Grace, waar we twee nachten zullen overnachten. We gaan vroeg naar bed, want de volgende dag gaat de wekker om 4:00 uur. Nog enigszins slaperig rijden we om 5:00 uur door het donker zestig kilometer naar de toegangspoort van de Sossusvlei. Vanaf de toegangspoort rijden we nog eens zestig kilometer, ditmaal over een verharde weg. Vanuit de auto zien we de zon opkomen en in de verte luchtballonnen boven de rode duinen hangen. Bij Dune45, die 45 kilometer van de ingang van het park ligt, stoppen we slechts voor een foto. We hebben een grotere missie: de Big Daddy beklimmen. Vanaf de 325 meter hoge top van dit indrukwekkende duin kijk je uit over de Sossusvlei en Deadvlei. Het laatste stuk van de route bestaat uit een zandweg met rul zand en we besluiten het zekere voor het onzekere te nemen en de shuttle te pakken. Om 7:00 uur worden we in de brandende zon afgezet aan de voet van de heuvel. We klimmen in een gestaag tempo naar boven echter besluiten we halverwege terug te lopen wegens de brandende hitte en de Deadvlei te bezoeken. De ‘dode’ vallei heeft een lichtgrijze bodem die contrasteert met de omliggende rode bergen. Dode bomen staan als silhouetten in het stille landschap. Om 11:00 uur staan we met rode, bezwete hoofden weer bij de shuttle. We verheugen ons op het privézwembad dat bij The Desert Grace op ons wacht. 120 kilometer rijden later spotten we vanuit het verfrissende water springbokken, struisvogels en gemsbokken op de vlakte.

Afstand van Tiras Mountains naar Sesriem: 246 kilometer
Aantal nachten: 2
Niet missen: The Desert Grace, Sossusvlei, Dune45, Big Daddy en Deadvlei

Privezwembad The Desert Grace
Deadvlei
Desert Grace in Namibië
Sossusvlei in Namibië

Swakopmund

Na een uitgebreid ontbijt in de lodge vertrekken we richting Swakopmund. Onderweg passeren we het dorpje Solitaire in het Nationaal Park Namib-Naukluft. Het dorp ligt in de middle of nowhere en doet zijn naam eer aan. Het is een populaire stop om brandstof tanken te vullen, want veel tankstations vind je in de wijde omtrek niet. Het restaurantje bij het tankstation staat bekend om de huisgemaakte appeltaart, die inderdaad erg goed smaakt. Met gevulde magen vervolgen we onze route naar de Atlantische kust. De rit is lang, maar dankzij het gevarieerde landschap en de lekkere muziek wordt de rit niet saai. We rijden door de Gaub Pass en de Kuiseb Pass, waar ik de auto over smalle gravelwegen langs een afgrond stuur. De lange, rechte weg naar Walvis Bay is een verademing na de spannende paadjes bij de passen. Laat op de middag arriveren we in Swakopmund in het kleurrijke hotel The Delight Swakopmund. We eten een hapje bij Kücki’s Pub terwijl we na 1,5 week in de wildernis doorgebracht te hebben weer rustig wennen aan zoveel mensen om ons heen hebben.

Relaxed ontbijten, het stof uit onze kleding wassen in de wasserette en een stop bij de barber later is het alweer lunchtijd. We vatten de vele locals bij een braaikraam op de parkeerplaats op als een teken van goed eten. We bestellen stokjes met vlees en een broodje en nemen dit mee naar het witte zandstrand. Op ons gemak slenteren we de rest van de middag door de stad. We zien Duitse koloniale invloeden zoals Bratwurst en Apfelstrudel. Voor goede koffie moeten we volgens ‘het internet’ de stad uit. We rijden naar een verzameling van conceptstores, meubelzaken en een koffiebranderij. In een chesterfield genieten we van heerlijke koffie, waarna we op zoek gaan naar een Indiase maaltijd in de stad.

Ons programma van de volgende dag ziet er actiever uit. We rijden naar Walvis Bay om te kajakken tussen de zeehonden bij Pelican Point. We rijden drie kwartier tussen de oceaan en de zandduinen van de woestijn langs de Atlantische Kust. In Walvis Bay ontmoeten we onze gids, die ons in zijn jeep langs een uitgestrekte zoutvlakte naar Pelican Point rijdt. Ingepakt in vier lagen kleding stappen we daar in onze kajak. We ontmoeten een kolonie zeehonden op het water, die nieuwsgierig bij de kajak komen kijken. Sommigen springen om ons heen en anderen hebben meer interesse in elkaar. Anderhalf uur later hebben we ontelbaar veel zeehonden gezien en picknicken we met uitzicht op flamingo’s en jakhalzen.

Afstand Sesriem naar Swakopmund: 346 kilometer
Aantal nachten: 3
Niet missen: brandstof en appeltaart in Solitaire, Swakopmund, The Delight Swakopmund, Pelican Point

Spitzkoppe

We verlaten de stad voor ‘de Matterhorn van Afrika’, de 1.784 meter hoge Spitzkoppe. Hij ligt in de regio Damaraland in het noordwesten van Namibië. De rit zou kort en gemakkelijk moeten zijn, maar onze GPS besluit dat we toe zijn aan wat avontuur. Met de Spitzkoppe al in zicht rijden we een afgelegen dorpje in, waar we vast komen te zitten in het zand. Met behulp van de 4×4-functie van de auto en wat inspanningen van mijn vriend komen we uiteindelijk toch op de juiste weg naar de Spitzkoppe. We rijden door een dorp van het Damaravolk, waar we vriendelijk verwelkomd worden. We checken in bij het bezoekerscentrum van het nationaal park. We mogen hier onze eigen kampeerplek kiezen. Kiezen we voor een plek met uitzicht op de rotsboog, de Spitzkoppe of het Pondok gebergte? Gelukkig hoeven we niet te kiezen, want plek vier heeft uitzicht op alledrie. Er is geen stromend water en geen elektriciteit op de kampeerplaatsen (dit is alleen bij de receptie) en dankzij de ruime opzet van de plaatsen lijkt het alsof je hier helemaal alleen bent.

We verlaten onze back-to-basics kampeerplek te voet op zoek naar de beste plek om de zonsondergang te bewonderen. Tijdens het golden hour, in het warme licht vlak voor zonsondergang, fotograferen we de rotsboog en de omliggende bergen. We hebben er perfect uitzicht op de Spitzkoppe. Na zonsondergang keren we terug naar de auto. Mijn vriend steekt de braai aan en ik maak een kampvuur, waarna we onder een schitterende sterrenhemel van een knapperend vuurtje en heerlijk eten genieten.

Afstand Swakopmund naar Spitzkoppe: 151 kilometer
Aantal nachten: 1
Niet missen: Spitzkoppe, de rotsboog (‘Arch’), het Pondok Gebergte en het kampeeravontuur (plaats 4 is een aanrader)

Spitzkoppe
Spitzkoppe

Damaraland

We worden wakker met uitzicht op de Spitzkoppe, die we later die ochtend verlaten. We blijven nog de komende dagen in Damaraland, dat één van mijn favoriete regio’s in Namibië is. Bij kleihutjes langs de weg staan Hererovrouwen met handgemaakte spullen. Na vier uur rijden komen we aan bij de airstrip van Onduli Ridge. We worden door gids William opgehaald in zijn jeep. Over avontuurlijke wegen met uitzicht op De Brandberg en Twyfelfontein bereiken we onze accommodatie, Onduli Ridge. We worden verwelkomd met een verfrissende handdoek en een drankje en onze spullen worden voor ons naar onze kamer gebracht. Met uitzicht op de granietbergen en de savanne genieten we van een lunch van overheerlijke tapas en een glas Sauvignon Blanc. Het is hier luxe en comfortabel en toch ook persoonlijk, met de staff die ons bij onze voornamen aanspreekt en zelf ook aangesproken mag worden bij hun voornamen. Na de lunch bereiken we onze kamer met uitzicht op de savanne en een semi-buitenbadkamer die tussen de rotsen ligt. Vlak voor zonsondergang lopen we langs de infinity pool met uitzicht op wilde dieren naar de minibar. Samen met de staff en andere gasten kijken we hoe de zon langzaam onder de horizon zakt. In de schemer schuiven we aan bij de vuurkorven, waar we pizza uit de buitenoven geserveerd krijgen. Na het eten vraagt de gids ons of we een ‘star bed’ willen. Uiteraard willen we dat, en enkele minuten later wordt ons bed naar buiten gerold voor een nacht onder de sterren. Ingesmeerd met insectenspray en met de noodtoeter naast ons bed (je weet maar nooit) vallen we onder duizenden sterren in slaap.

De volgende ochtend brengt William ons een kop koffie in bed. Terwijl de lucht bij zonsopkomst oranje kleurt, bakken wij ons klaar voor een olifanten tracking in de woestijn. We gaan op zoek naar de woestijnolifanten, die gisteren op twee uur rijden van de lodge gespot werden. Samen met andere gasten hobbelen we in de jeep over de wegen, terwijl William ons interessante weetjes over de omgeving vertelt. We vinden een vers spoor van een olifant, waarna het nog een uur duurt voordat we het grote dier bij een waterpunt treffen. Dankzij de skills van onze ranger komen we later een vrouwelijke olifant met een kleintje en een groep giraffen tegen. Zes uur later kunnen we aanschuiven bij de lunch in Onduli Ridge. William vraagt of we zin hebben in een e-bike safari en daar zeggen we geen ‘nee’ tegen. Na een dutje en een verkoelende duik in het zwembad stappen we aan het eind van de middag op de fiets. Achttien kilometer lang rijden we over zand- en gravelwegen. Halverwege ontmoeten we twee bergzebra’s. Een zeldzame gebeurtenis, volgens William, omdat deze dieren vooral in de bergen leven en alleen naar de savanne komen als er boven te weinig eten is. Met een voldaan gevoel kruipen we ‘s avonds in bed voor een tweede nacht in ons ‘star bed’.

Afstand Spitzkoppe naar Onduli Ridge: 218 kilometer
Aantal nachten: 2
Niet missen: een nacht in een starbed bij Onduli Ridge, een (woestijn)olifantentrekking en een e-bike safari

Onduli Ridge
Zwembad bij Onduli Ridge
Star bed bij Onduli Ridge

Opuwo

Vanuit bed kijken we hoe de opkomende zon de granietbergen en savanne met een warm licht beschijnt. Na een uitgebreid ontbijt brengt William ons weer naar onze auto. We rijden richting het noorden over de weg naar Opuwo. Acht uur lang rijden we door prachtig landschap naar de stad waarvan de naam zich laat vertalen als ‘het einde’. We verlaten Damaraland en rijden het verrassend groene Kaokoland binnen. In het landschap zien we kleine, kleurrijke dorpen, mensen uit verschillende stammen en een groep giraffen. Dit is het ongerepte Namibië zoals je het in de reisgidsen ziet. De bruisende stad vormt een groot contrast met het omliggende landschap. Langs de weg staan kleine kraampjes waar mensen van verschillende stammen fruit, vlees, groentes, vetkoek en gebruiksvoorwerpen verkopen. Het is er gezellig druk en we kijken onze ogen uit. Toch genieten we ook weer van de rust op de camping van Opuwo Country Lodge. Vanuit de infinity pool kijken we uit op de heuvels, waarna we vermoeid in ons bed gaan liggen.

Afstand Onduli Ridge naar Opuwo: 372 kilometer
Aantal nachten: 1
Niet missen: de weg door het uitgestrekte woestijnlandschap naar Opuwo, Opuwa zelf en de campsite van Opuwo Country Lodge

Epupa Falls

Vanuit Opuwo rijden we naar het noordelijkste punt van de roadtrip. We zijn zo’n drie uur onderweg en moeten regelmatig stoppen bij droge rivierbeddingen. Langs de weg lopen naakte kinderen, herders met geiten en vrouwen met manden op hun hoofd. De weg naar de Epupa Falls, de grens met Angola, is al een Afrikaanse belevenis op zich. De Herero-stam heeft de watervallen hun naam gegeven, die in hun taal ‘water vallen’ betekent en verwijst naar de nevel die door de hoogteverschillen in het water ontstaat. De waterval bestaat uit meerdere kleinere watervallen in de Kunene-rivier. De waterval stond tijdens ons bezoek in november grotendeels droog. Om de watervallen op hun best te zien moet je ze in april bezoeken. We rijden door naar Omarunga Camp, waar we in een safaritent met uitzicht op de rivier kamperen. We doen het hier heerlijk rustig aan en kopen een aantal souvenirs bij de Himba-vrouwen die nabij de waterval in hun rieten hutjes wonen. Vanuit de tent zien we de zon zakken, waarna we vroeg naar bed gaan.

Afstand Opuwo naar Epupa: 179 kilometer
Aantal nachten: 1
Niet missen: de Epupa Falls (het mooist in april) en Omarunga Camp.

Epupa Falls, avontuurlijke roadtrip door Namibië
Epupa Falls, avontuurlijke roadtrip door Namibië
Himba

Opuwo

Na een bezoek aan Epupa brengen we nog een keer een bezoek aan Opuwo, waar we nogmaals slapen bij Opuwo Country Lodge. Die dag gaan we met gids Michael op bezoek in een Himba-dorp. Michael stamt zelf af van deze stam en kan ons een goed kijkje in zijn cultuur geven. Hij neemt ons mee naar de supermarkt, waar we een cadeau voor het dorp kopen. Met 20 kilo maïsmeel, een kilo suiker, een pak thee, een pot vet, brood en een zak mandarijnen voor de kinderen in de kofferbak rijden we over gammele wegen naar het dorp. We leren de Himba’s in hun eigen taal begroeten en Michael vertelt ons over de leefstijl van deze nomadenstam. Dit uitstapje vanuit Opuwo is echt een aanrader als je de tijd hebt.

Afstand Omarunga Camp naar Opuwo: 179 kilometer
Aantal nachten: 1
Niet missen: bezoek aan de Himba’s

Etosha National Park

Via Opuwo rijden we naar het Etosha National Park. Hier blijven we vijf nachten slapen, zodat we uitgebreid de tijd hebben om op safari te gaan. We overnachten op verschillende campsites in het park, dat we van west naar oost doorkruisen. Dit keer hebben we geen gids mee, maar gaan we zelfstandig op pad. Overdag zoeken we naar neushoorns, hyena’s, leeuwen, giraffes, zebra’s, olifanten, vogels, springbokken, gemsbokken, jakhalzen en ander Afrikaans wild in een van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika. De dieren zijn niet moeilijk te spotten, want binnen twee minuten na het passeren van de toegangspoort staan we al oog in oog met een giraffe en een kudde zebra’s. De weg is goed begaanbaar en de zijwegen zijn goed gemarkeerd, dus bang om te verdwalen hoeven we niet te zijn. Een groot deel van het gebied bestaat uit een zoutpan, die omgeven wordt door savannes, Mopanebossen en andere landschapstypes. Het is er droog en dieren zijn het makkelijkst te spotten bij de waterpunten. Wij rijden dan ook van waterhole naar waterhole, met een nieuwsgierigheid naar welke dieren we bij deze gaan spotten. Bij de ene plas zien we een groep olifanten badderen, bij een andere spotten we een groep leeuwen onder de bomen. We spotten zo vaak een groep zebra’s, giraffen, struisvogels, springbokken en gemsbokken, dat je bijna zou denken dat we het ‘normaal’ zouden vinden. Toch blijft het bijzonder om hier zo in onze huurauto tussen deze bijzondere dieren te rijden.

We kamperen elke nacht in onze daktent op de verschillende campsites in het park. Campsites Olifantrus en Okaukuejo zijn aanraders, maar de lodge Halali niet. Na een dag wildspotten klappen we onze daktent uit, maken we een vegetarische avondmaaltijd en lopen we nog even naar een nabijgelegen waterhole om dieren te spotten. Bij de hideout van Olifantrus hebben we weinig geluk en zien we alleen gemsbokken en vogels. Vanuit de daktent op de campsite Okaukuejo spotten we een kudde olifanten die onderweg is naar de waterplas. Later in de avond komt een groep neushoorns drinken en we horen hun geluiden vanuit de tent. De volgende ochtend worden we hier getrakteerd op een groep giraffen, zebra’s en springbokken die a la Lion King uit de plas staan te drinken. Op onze derde nacht zien we geen dieren nabij de accommodatie, maar besluiten we voor het slapengaan nog even een stukje te rijden. Onderweg spotten we een neushoorn en een groep leeuwen, dus we kunnen met een goed gevoel naar bed. Vanuit ons bed gaat de safari gewoon nog even verder. We horen de geluiden van de wilde dieren en proberen te herkennen welk geluid bij welk dier hoort. Hier hoef je geen schapen te tellen om lekker in slaap te vallen.

Afstand van Opuwo naar Etosha-west: 440 kilometer
Aantal nachten: 5
Niet missen: de vele waterpunten met wilde dieren langs de route

Neushoorn in Etosha National Park
Zebra in Etosha National Park

Waterberg

Onderweg naar Waterberg realiseer ik me dat het einde van onze reis in zicht komt. Onze laatste stop voor Windhoek is Waterberg Plateau National Park. Het is hier veel groener dan in Etosha, met frisgroene bomen en meer plantengroei op de bodem. Het Waterberg plateau steekt 150 meter boven de omgeving uit en was lange tijd moeilijk te bereiken voor stropers. Er zijn hier in het verleden daarom veel zeldzame dieren uitgezet om zo hun soort te beschermen. De kans dat je op en rondom het plateau een buffel of neushoorn spot is relatief groot. Je kunt hier prachtig wandelen, al was het tijdens ons bezoek wat te warm voor de inspanning. Op het Waterberg Plateau Camp klappen we onze daktent voor de laatste keer op deze reis op. Tientallen apen huppelen rond over het terrein en kijken toe hoe we ons kamp in orde maken. We maken een heerlijke braai, waarbij drie wilde zwijnen op bezoek komen. Met goed gevulde magen maken we marshmallows boven het kampvuur. Met een drankje in de hand luisteren we naar de geluiden van de Namibische vlakte. Op dit punt van de reis vinden we deze geluiden zo vertrouwd als de geluiden van het verkeer thuis.

Afstand van Etosha naar Waterberg: 281 kilometer.
Aantal nachten: 1
Niet missen: de verschillende hike routes in het nationale park

Het einde van de roadtrip

Na ons bezoek aan Waterberg zit de roadtrip erop. We rijden terug naar Windhoek, waar we onze huurauto inleveren. Hier zou je nog een paar dagen en nachten door kunnen brengen voordat je weer naar huis vliegt. Wij vlogen na één nacht in de stad met prachtige herinneringen en vele foto’s terug naar Nederland. Wil jij je route uitbreiden met een waterrijk stukje Namibië? Kijk dan ook eens naar onze roadtrip door de groene Caprivistrook en combineer de twee routes.

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen over onze roadtrip in Namibië enthousiast geworden? Dan delen we nog wat tips om je reis te boeken:

– Je vliegticket naar Afrika boek je voordelig via KAYAK.
– Onze auto huurden we via Asco Hire.
– Accommodaties regel je snel en voordelig via Booking.
– Plan je reis met de Lonely Planet, bestel hem bij BOL.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.