Reisroute door Oman: dit is de ideale route voor één week

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 27 februari 2025

Droom jij van wakker worden tussen rode zandduinen, zwemmen in turquoise wadi’s, wandelen tussen grillige bergtoppen, slapen onder heldere sterrenhemels en wakker worden in the middle of nowhere met spectaculaire uitzichten? Dan wil jij een roadtrip door Oman op je bucketlist zetten. Wij gingen op pad met Oman Nomads en scheurden met een 4×4 auto inclusief daktent een week lang door dit verrassende land. Dit is de ideale reisroute door Oman.

Tip: boek je eigen avontuur door Oman met Oman Nomads van Travelbase.

Dag 1: Muscat naar Yenkit

In Muscat, de hoofdstad van Oman, staat onze 4×4 huurauto met daktent en kampeerspullen al op ons te wachten. De organisatie van Oman Nomads heeft ervoor gezorgd dat we zo op pad kunnen. De route die we de komende zeven dagen af gaan leggen staat al in het navigatiesysteem. Een gedetailleerd roadbook gaat ons helpen de historische, natuurlijke en culinaire highlights van Oman en fijne wildkampeerplekken te vinden. We zetten onze tas in de sportieve witte auto (GMC, Acadia) en gaan licht bepakt op ontdekkingstocht door Muscat.

Disneyland is er niets bij: het sierlijke witte Royal Opera House waarvan de glanzende tegels van het plein de gevel reflecteren. Het koninklijk paleis met opvallende blauwe en gouden pilaren. De strakke lijnen van het spierwitte Nationaal Museum van Oman. We slenteren door de oude wijk Mutrah, dat dicht tegen de Golf ligt. Hier mengen we ons tussen de locals, die we volgen naar het restaurant Bait Al Luban. Na een typisch lokale lunch, een chicken sandwich en gegrilde groente en dadels als dessert, wandelen we over de corniche (boulevard) terug naar de auto. Tijd om op zoek te gaan naar een wildkampeerplek voor de nacht.

Volgens het roadbook moet er bij Yenkit, een mooie kampeerplek zijn. We zijn de stad nog amper uit of we zien al enorme rotspartijen. Veertig minuten en een stuk off road later bereiken we de kliffen boven de Golf van Oman. We steken wat heen en weer met de auto tot hij recht staat en klappen dan de tent op. Waar dit op veel plekken ter wereld illegaal zou zijn, mag je in heel Oman in je (dak)tent wildkamperen.

Reisroute door Oman, Muscat
Reisroute door Oman, Muscat
Reisroute door Oman, Muscat

Dag 2: Sultan Qaboos Grand Mosque, Nakhal Fort en Little Snake Canyon

Om 5.45 uur klinkt de wekker in de daktent. We rijden vanmorgen naar een van de grootste moskeeën ter wereld, de Sultan Qaboos Grand Mosque. We willen er vroeg zijn om in alle rust de minaretten, koepels, handgeweven tapijten en Arabische details in ons op te nemen. De schoonheid en statigheid zijn bijna overweldigend. Zo vaak staan we niet onder een 14 meter hoge kroonluchter met 24-karaats goud.

We rijden door naar de warmrode dikke vestigingsmuren van het Nakhal Fort. Zelfs een gebouw met zo’n praktische functie is kunstig ontworpen met ronde en rechte lijnen. Zoals verwacht is het uitzicht weids. Wij kijken niet uit op de naderende vijand, maar op bergtoppen en palmoases. Zoals vroeger hete dadelolie op de vijand gieten vanuit de openingen in de muur is vandaag niet nodig.

Onze navigatie stuurt ons wegen op waar de 4×4 uitrusting van de auto goed van pas komt. Grillige bergtoppen, groene palmbossen, droge rivierbeddingen over soms smalle wegen naast een afgrond: roadtrippen in Oman is een waar avontuur! We parkeren de auto bij Little Snake Canyon voor een wandeling door smalle doorgangen en rijden verder naar Bilad Sayd. Dit traditionele bergdorp is stil, op de spelende kinderen na, met wie we in gebarentaal communiceren. Volgens de weersvoorspelling gaat het vanavond stevig waaien, dus we zoeken een beschutte kampeerplek een stukje terug de vallei in. We hebben tijdens de wandeling al hout verzameld, waarmee we een vuurtje maken onder de sterrenhemel.

Dag 3: Jabreen Castle, Misfah al Abriyyin en Jebel Shams

We worden vrolijk wakker: vandaar trekken we verder de Omaanse bergen in. Dat betekent meer steile, smalle bergweggetjes, maar dat kan de auto prima aan. Jabreen Castle is onze eerste stop. Het fort uit 1670 heeft 55 kamers verdeeld over vijf verdiepingen. We kijken onze ogen uit in de smalle gangen, tussen de deuren met kunstig houtsnijwerk en onder gedetailleerde plafondversieringen.

De lunch in Oman is een van onze favoriete momenten van de dag. Vandaag schuiven we aan tafel bij Reem al Yamen in het dorp Al Hamra. Mixed grill, geserveerd met verse hummus en warm pitabrood – dat gaat er goed in. Met goed gevulde magen rijde we naar Misfah al Abriyyin, volgens velen een van de mooiste historische (berg)dorpen van het sultanaat. Dat vinden we niet zo gek, want ook wij voelen ons al snel betoverd door de smalle steegjes, oude irrigatiekanalen en palmoases.

Het letterlijke hoogtepunt van de dag is Jebel Shams (3.075 meter), de hoogste berg van Oman. We hoeven gelukkig niet op wandelschoenen naar boven, want het is zelfs met de auto een flinke klim. Haarspeldbocht na haarspeldbocht, met uitzicht op de ‘Grand Canyon van Arabië’. We zoeken een zo vlak mogelijke wildkampeerplek, klappen de tent op en kijken met een lach op ons gezicht naar de diepe kloof en bergen in het oranje licht van de zonsondergang.

Omani
Bergwegen in Oman
Jabreen Castle

Dag 4: W6 Balcony Walk, Wadi Damm Pools en Nizwa

De routine van voor zonsopkomst opstaan, ontbijten en de daktent inklappen voelt al vertrouwd. Ontbijten doen we in comfortabele dikke kleding in de campingstoelen en genieten van de zonsopkomst vanaf onze kampeerplek op Jebel Shams. Hier kan weinig tegenop.

We rijden naar het startpunt van de W6 Balcony Hike, een 8 kilometer lange wandelroute waarvan de heen- en terugweg hetzelfde pad volgen. Al na een paar kilometer verklaren we hem als een van onze favoriete wandelroutes in Oman. We lopen langs de rand van de kloof, die op sommige stukken honderden meters diep is. Gelukkig hebben we geen hoogtevrees. Na drie uur lopen langs gigantische rotsmassieven stappen we in de auto naar Nizwa.

Onderweg liggen de poelen van de Wadi Damm, een van de weinige wadi’s waar het hele jaar door gegarandeerd water in staat. We genieten van de verfrissing in het ijskoude water van de natuurlijke zwembaden. Afgekoeld rijden we verder naar de voormalige hoofdstad van het land, Nizwa. We bewonderen zilversmeden traditionele khanjars (ceremoniële dolken) in de lokale souk en kopen onze favoriete dadels in de dadelsouk. Met een souvenir uit de handcraft souk op zak bezoeken we het fort van Nizwa, om de dag af te sluiten met shoarma van Al Zuhly Restaurant. Kamperen doen we in een palmbos een half uur rijden verderop.

Birkat al Mouz
Jabreen Castle

Dag 5: Birkat Al Mouz en Wahiba Sands

Na vier vrij intense maar geweldige dagen doen we het deze vijfde dag wat rustiger aan. We zetten geen vroege wekker en ontbijten uitgebreid tussen de palmbomen. Aan de dag beginnen met platbrood met hummus en fruit kunnen we wel wennen. Vanaf onze kampeerplek kunnen we naar het dorp Birkat Al Mouz wandelen. Hier kuieren we langs ruïnes naar het UNESCO Werelderfgoed ‘Falaj’ irrigatiesysteem. Na een kop thee op het dakterras van Bait Al Sabah rijden we richting Wahiba Sands.

Via het dorp Al Wasil rijden we de immense zandvlakte op. De sterke huurauto heeft weinig moeite met de zandpaden tussen de duinen. Een unieke ervaring, zo in dit extreme landschap. In het gebied leven al eeuwenlang Bedoeïenen. We voegen ons bij ze rond een kampvuur, terwijl we genieten van traditionele gerechten. Het is lastig kiezen: ogen op het knapperende vuur, het bord met lekker eten of de duizenden sterren in de donkere hemel ben ons?

Dag 6: ballonvaart boven de Wahiba Sands en Wadi Bani Khalid

Via Oman Nomads kan je extra activiteiten zoals een traditioneel Bedoeïenendiner, suppen of een luchtballonvaart over de Wahiba Sands van je bucketlist strepen. Wij kozen voor de ballonvaart boven de woestijn. Om 04:45 uur gaat de wekker. Vroeg! Maar we willen bij zonsopkomst in de lucht hangen. Terwijl de luchtballon zich vult met lucht, kleurt de lucht al roze. We stappen in de mand en stijgen rustig op. Hoe hoger we komen, hoe meer zandduinen we zien en hoe meer tot ons doordringt hoe ver deze woestijn zich uitstrekt. De zon is boven de horizon geklommen en kleurt de duinen goudgeel.

Eenmaal weer met beide voeten op de grond rijden we zelf door de duinen. Of nouja rijden… vol gas, want dat kan hier! Lekker voor de adrenaline. In rustiger tempo cruisen we naar Wadi Bani Khalid aan de kust. Hier wassen we het woestijnstof van onze huid in de turquoise waterpoelen. De watertemperatuur is aangenaam, dus ik blijf zo lang mogelijk dobberen. Voor het donker willen we nog naar havenstad Sur. Hier worden traditionele dhow-schepen nog altijd met de hand gemaakt. We bezoeken de vuurtoren, voor we naar Fins Beach rijden. We parkeren tussen de locals aan zee. Ook zij maken gretig gebruik van het recht op wildkamperen met fantastisch uitzicht.

Sur in Oman
Vuurtoren in Sur in Oman
Luchtballonvaart Wahiba Sands

Dag 7: Wadi Shab en terug naar Muscat

Roadtrippen in Oman is verslavend, dus we vinden het jammer dat de laatste dag van ons avontuur aangebroken is. Voor de laatste keer worden we wakker in ons comfortabele kampeerbed en ontbijten we aan zee. We rijden niet direct naar Muscat, maar volgen eerst de kustlijn. Na tien minuten rijden bereiken we Wadi Shab, een van de bekendste plekken van het land. Een diepe kloof met zachtoranje wanden die hoog boven de smaragdgroene poelen de blauwe lucht in torenen. Palmbomen, kiezelstrandjes en grotten maken de paradijselijke plek compleet. Na deze wandeling rijden we via het heldere water van de Bimmah Sinkhole naar Muscat.

Overnachten bij The Chedi in Muscat

We leveren de auto in en checken in bij het 5*-resort The Chedi. Slapen in de frisse lucht in woeste landschappen is fantastisch, maar zoveel luxe kunnen we ook waarderen. Architect Jean-Michel Gathy weet hoe hij fotogenieke pure luxe ontwerpt. Donker hout, crèmekleurig marmer en details die passen bij de historie en cultuur van Oman. Vanavond koken we niet op ons campingkooktoestel, maar trakteren we ons op een smaakexplosie in een van de zes verschillende restaurants. Maar niet voordat we gebadderd hebben in de 103 meter lange adults-only long pool met uitzicht op zee.

The Chedi Muscat

Enthousiast geworden?

Meer lezen over Oman? Bezoek dan onze pagina met reistips voor Oman.

Ben je na het lezen van ons verhaal enthousiast geworden? We delen graag nog even onze aanbevelingen:

  • Wij hebben onze compleet verzorgde roadtrip via Oman Nomads geboekt
  • Voor een betaalbaar en fijn hotel in Muscat verblijf je in Royal Tulip.
  • Jezelf liever trakteren op wat extra luxe in Muscat? Dan boek je een nachtje in The Chedi. Geloof ons, dat is elke euro waard.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.