Auto huren in Namibië: tips voor autohuur en rijden in Namibië

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 29 april 2023

Een roadtrip maken door de uitgestrekte landschappen van Namibië zou op elke bucketlist moeten staan. Je auto langs een kudde zebra’s sturen, kleine dorpjes binnenrijden en mogelijk zoveel toeristische omwegen nemen als je maar wilt. Klinkt fantastisch, toch? We kunnen ons voorstellen dat je je misschien afvraagt hoe dat zit, een auto huren in Namibië en autorijden in Namibië. In dit artikel delen we onze beste tips uit onze roadtrips door dit veelzijdige land.

Zebra in Etosha Namibië
Afrikaanse vrouw in het veld in Namibië
Landschappen in Etosha in Namibië

Waarom een auto huren in Namibië?

Het openbaar vervoer is in een groot, dunner bevolkt land als Namibië niet zo goed geregeld als in Nederland. Voor maximale vrijheid en maximaal comfort kun je het best een auto huren in Namibië. Met een huurauto op avontuur gaan is bovendien goedkoper dan het alternatief, je rond laten rijden in een taxi. Met een fijn muziekje aan onder een strakblauwe hemel over de uitgestrekte wegen rijdend, ervaar je het ultieme roadtripgevoel. Huur je een auto met een daktent, dan kun je ‘s avonds genieten van schitterende sterrenhemels en de nachtelijke geluiden van de wilde dieren in Namibië.

Waar een auto huren in Namibië?

Wij huren onze auto in Namibië het liefst bij autoverhuurbedrijf Asco Car Hire via Explore Namibië. Explore Namibië is Nederlandstalig, wat de communicatie erg makkelijk maakt. Ze hebben zich gespecialiseerd in four-wheel drive auto’s die je eenvoudig via de website kunt reserveren. Je kunt direct een complete kampeeruitrusting bij je auto bestellen, zodat je op de mooiste plekken in de natuur kunt overnachten.

De service van Explore Namibië is bovendien heel goed. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar, fijn in het geval van pech en je kunt een oefenrit maken voordat je op pad gaat. Een transfer vanaf de luchthaven kan gratis via het verhuurbedrijf geregeld worden. Je krijgt de wegenkaarten van Namibië en informatie over bezienswaardigheden er gratis bij. Dankzij de onbeperkte kilometers hoef je je niet druk te maken over hoge extra kosten als je besluit een mooie omweg te maken. En niet onbelangrijk: de auto’s zijn goed onderhouden en rijden heel fijn. 

Tip: bestel via de organisatie een grenspermit als je één van de buurlanden van Namibië met de auto wilt bezoeken.

Kamperen in Namibië

Welke auto moet je huren?

Met een two-wheel drive kun je de meeste bezienswaardigheden van Namibië bereiken. Wij raden je aan om toch voor een four-wheel drive te kiezen, niet alleen fijn voor extra comfort op de gravelwegen, maar in zo’n sterkere auto kun je ook off-road en door de nationale parken rijden. Het is misschien even wennen, zo’n grote auto besturen, maar daar wen je naar een paar kilometer vanzelf aan. Voor nog meer vrijheid huur je een four-wheel drive met een daktent. Zo kun je op fijne kampeerplekken vanaf het dak van je auto door de opening in het canvas naar de sterren kijken.

Reis je met slechts één reismaatje en hecht je minder waarde aan extra ruimte in de auto, dan volstaat een single cab, een auto zonder achterbank. Reis je met meer mensen of vind je het – net als ons – fijn om wat extra ruimte te hebben, dan kies je voor een double cab met een achterbank en optioneel een tweede daktent.

Documenten die nodig zijn voor autorijden in Namibië

Om een auto te kunnen huren en besturen in Namibië heb je een Nederlands rijbewijs en een internationaal rijbewijs (te koop via de ANWB) nodig. Bij de meeste verhuurbedrijven moet je minstens 23 jaar oud zijn om een auto te mogen huren. Voor het betalen van de huur heb je een creditcard nodig die op naam staat van de huurder van de auto. 

Sluit ook een goede (reis)verzekering af voordat je een auto huurt. Bij sommige verhuurbedrijven is de verzekering inclusief. Check altijd even wat er precies verzekerd is en sluit eventueel een aanvullende (autohuur)verzekering af. De kans op schade is in het ruige landschap en op de niet altijd even goed onderhouden wegen van Namibië groter dan in Nederland.

Reis je met je huurauto vanuit Namibië de grens over naar bijvoorbeeld Botswana of Zimbabwe? Dan heb je een cross border permit nodig. Deze kun je bij het verhuurbedrijf aanvragen. Bij ons verhuurbedrijf, Asco Car Hire, betaalden we 35 euro voor het permit. Let op: deze permit staat los van mogelijke grenskosten die lokaal betaald moeten worden. 

Kamperen in Botswana
Kamperen in Namibië

Is rijden in Namibië veilig?

Autorijden in Namibië is veilig, maar heel anders dan autorijden in de Nederlandse polder. Niet alleen kom je in Nederland zelden olifanten en giraffen tegen, ook de staat van de wegen en de cultuur op de weg zijn anders. De wegen van Namibië zijn niet allemaal verhard en niet allemaal goed onderhouden. De wegen tussen de grote steden zijn vaak goed te doen, maar daarbuiten rijd je soms over wegen waar een four-wheel drive geen overdreven luxe is. Rijd hier rustig, zodat je je auto niet stuk rijdt op de gaten en zodat je van het uitzicht kunt genieten. 

Zelfs de grootste straten in Namibië zijn niet verlicht. Het is er ‘s nachts pikkedonker, waardoor je de soms erg diepe gaten in het wegdek en mensen en dieren op de weg niet goed ziet. We raden het je af om in het donker met de auto op pad te gaan.

Waar jij je waarschijnlijk zo goed mogelijk aan de verkeersregels probeert te houden, doen de locals dat niet altijd. Je rijdt netjes aan de linkerkant van de weg, je volgt de instructies op voorrangsborden op en je houdt je aan de maximumsnelheid. Lokale automobilisten lappen die regels soms aan hun laars, en rijden gewaagder dan wij gewend zijn. Het is er daardoor met name in stedelijker gebied soms iets minder ontspannen autorijden dan in Nederland. Houd in gedachten dat je niet altijd voorrang krijgt als je denkt dat te hebben en dat de mensen voor en achter je misschien wat verrassende inhaalmanoeuvres zullen doen. Gelukkig raak je hier redelijk snel aan gewend. Hou er ook rekening mee dat het verplicht is om overdag met lichten aan te rijden. 

Welke soorten wegen zijn er?

In Namibië wordt er met een lettersysteem gewerkt waaraan je kunt aflezen wat voor kwaliteit weg je kunt verwachten. De B-wegen zijn de snelwegen, die vaak geasfalteerd en goed onderhouden zijn. Hier kun je vaak prima de maximumsnelheid van 100-120 km/u halen. C-wegen zijn niet geasfalteerd, maar gemaakt van goed berijdbaar gravel. Hier mag je 80 km/u rijden. De D-wegen hebben niet altijd een slechter wegdek, maar zijn vaak wel smaller dan C-wegen. De E-wegen kun je in je huurauto het best vermijden. Deze gravelwegen zijn slecht begaanbaar. Binnen de bebouwde kom van Namibië rijd je overigens maximaal 60 km/u.

Het kan zijn dat jouw verhuurmaatschappij andere maximumsnelheden heeft bepaald. Vraag dit na voordat je op pad gaat. Sommige auto’s hebben een tracker die je verhuurders een seintje geeft als jij te hard rijdt en een vervelende pieptoon maakt.

Heb ik een navigatiesysteem nodig?

Ook zonder navigatiesysteem kom je in Namibië op de plekken waar je moet zijn. Kaartlezen is dankzij de weinige wegen niet erg ingewikkeld. Wanneer je een reis boekt via Explore Namibie krijg je standaard een kaart mee in je huurauto. Je kunt natuurlijk ook Google Maps gebruiken, al moet je er rekening mee houden dat je niet overal bereik hebt. Om hoge roamingkosten te voorkomen, kun je kijken of je een lokale simkaart kopen. De regelgeving is hier echter na onze reis in gewijzigd dus dit is op dit moment iets lastiger. Een andere mogelijkheid zijn de offline kaarten opslaan via Maps.me

Wij hebben tijdens onze beide roadtrips wel navigatiesystemen gebruikt, maar dat is dus niet per se nodig. Wil je geld besparen op de autohuur, dan raden we je aan een auto zonder navigatiesysteem te huren en oldskool met de landkaart in de hand te navigeren.

Auto huren in Namibië
Auto huren in Namibië
Camping in Namibië

Waar moet ik op letten bij het autorijden in Namibië?

Je moet de bandenspanning van je auto aanpassen aan het type weg waar je op rijdt. Op slechtere wegen moet de spanning in je banden lager zijn dan op betere wegen. Je kunt de spanning veranderen met behulp van de bandenpomp die je meekrijgt van de verhuurder.

Er staan relatief weinig benzinestations langs de wegen van Namibië. De afstanden tussen de stations zijn soms erg groot, dus tank het liefst bij elk tankstation dat je passeert. Auto’s hebben soms een dubbele tank, dat maakt het bereik groter. Je kunt eventueel een jerrycan met benzine vullen om te voorkomen dat je auto dorstig ergens in de wildernis strandt. Hou er rekening mee dat het vullen van een jerrycan niet altijd is toegestaan. Wanneer je een auto huurt via Asco Car Hire is het vullen van een jerrycan alleen tegenstaand in combinatie met een roofrack.

Neem bovendien voldoende contant geld mee, omdat je creditcard niet overal bruikbaar is. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende eten en drinken in te kopen voor onderweg. Water is in sommige delen van het land erg schaars, dus neem minstens vijf liter water per persoon extra mee in je auto. 

Zorg dat je altijd een reserveband mee hebt en voldoende uitrusting en kennis hebt om een lekke band onderweg te vervangen. De kans op een lekke band is op de landwegen vol gaten aanzienlijk.

Waar moet ik heen rijden in Namibië?

Nu weet je wat je moet weten over een auto huren in Namibië. Maar… waar ga je vervolgens heen? Doe inspiratie op via onze reisblogs over Namibië. Bekijk bijvoorbeeld onze avontuurlijke roadtriproute door Namibië en onze roadtrip door de Caprivistrook in Namibië.

Benieuwd welke highlights je echt niet mag missen? Je vindt ze in ons artikel met de 9 mooiste plekken van Namibië.

Tenslotte tippen we je ook nog onze aanbevelingen:

– Je vliegticket naar Afrika boek je voordelig via KAYAK.
– Onze auto huurden we via Asco Hire.
– Accommodaties regel je snel en voordelig via Booking.
– Plan je reis met de Lonely Planet, bestel hem bij BOL.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.