De Atlas Trail: 8 dagen wandelen door het Atlasgebergte

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Rode rotsen en valleien zo ver je kunt kijken, maar ook groene valleien met kabbelende rivieren. Diepe kloven en 4.000+ meter hoge bergtoppen. Authentieke Berberdorpen en het bruisende Marrakech. De Atlas Trail is een 8-daagse wandelroute door Marokko vol contrasten . Deze route staat sinds reisorganisatie Travelbase hem lanceerde, hoog op onze bucketlist. We vertellen je meer over deze droomreis.

Dit is de Atlas Trail in het kort

De Atlas Trail leidt je in zeven wandeldagen door het Atlasgebergte van Marokko. In totaal leg je ruim 80 kilometer af. Dit is geen makkelijk terrein om in te navigeren en overleven, maar dankzij de gidsen van Travelbase en de lokale gidsen hoef je je geen zorgen te maken. Je wandelt gemiddeld vier tot zeven uur per dag met tot 700 meter stijging, dus een goede conditie is wel handig. Gelukkig hoef je zelf alleen een dagrugzakje met je eten en drinken en andere dingen die je tijdens het wandelen misschien snel nodig hebt te dragen. Je kampeerspullen en andere bagage met een totaalgewicht tot 12 kilo worden door de pakezels gedragen.

Tijdens je tocht door het Atlasgebergte kampeer je back to basics in tenten. Je kunt je eigen eten meenemen, of voor 20 euro per dag drie traditionele door de kok bereide maaltijden eten. Met voldoende energie geniet je extra van de hoogvlaktes, bergpassen, rivierdalen en Berberdorpen van de Centrale Hoge Atlas.

Het 8-daagse programma

Benieuwd wat je precies kunt verwachten? Een korte impressie per dag:

Dag 1: vandaag reis je naar het vliegveld van Marrakech, vanaf waar je naar het vertrekpunt van The Atlas Trail in Zawyat Oulmzi gereden wordt. Vijf uur lang kun je vanuit de bus genieten van het Marokkaanse landschap. In het kleine bergdorp op 2.000 meter hoogte kun je in een slaapzaal in een lodge bijkomen van je reis. 

Dag 2: vandaag gaat je wandelavontuur beginnen. Je wandelt naar het nog hoger gelegen Lake Izougharplateau. De naam doet vermoeden dat er een meer ligt, maar daar is het te droog voor. Wandel langs Berbers met kuddes schapen en geiten naar een kampeerplaats met uitzicht. Op 2.700 meter hoogte zet je je tent op en kun je genieten van een welverdiende maaltijd.

Dag 3: word wakker met de geluiden van het plateau, eet een ontbijtje met uitzicht en pak je tent in. Lever je zware spullen af bij de ezels en wandel met je dagrugzak door het Atlasgebergte naar de Col Asderm. Vanaf dit punt op 3.225 meter hoogte daal je af naar de berghutten van Erg, op 2.130 meter hoogte. 

Dag 4: na vele kilometers door droog landschap, steek je vandaag een rivier over naar de Ouzirimtvallei. Als de omstandigheden het toelaten, wandel je tussen de rotswanden van de M’gounkloof. Staat het water daar te hoog, dan volg je een spectaculair bergwandelpad. Je kampeert aan de ingang van de kloof.

Dag 5: heb je wat spierpijn opgelopen? Dan ben je vast blij met deze iets rustigere dag. Je loopt vandaag relatief vlak langs een rivier door een verrassend groen landschap. Maak onderweg naar je kampeerplaats in Talat Righane in Berberdorpen kennis met de locals.

Dag 6: vandaag beklim je de 2.905 meter hoge Aït Imi bergpas. Onderweg geniet je van uitzicht op de indrukwekkende M’goun bergketen, met onder meer de 4.071 meter hoge Ighil M’Goun-berg. Na even uitgerust te hebben op de top, wandel je de ‘happy valley’ (Aït Bouguemez) in tot je je kampeerplek bij de bronnen van Aït Imi bereikt. 

Dag 7: je laatste wandeldag is aangebroken. Je wandelt van de bronnen door Berberdorpen door de ‘happy valley’. Mis de dinosaurussporen in de rotsen niet. Vanaf het eindpunt van de wandeling reis je naar Marrakech, waar je nog een nachtje logeert. 

Dag 8: vandaag neem je volgens je eigen planning een taxi naar het vliegveld van Marrakech.

Hier slaap je tijdens The Atlas Trail

Overnachten doe je in typisch Marokkaanse stijl. In Marrakech slaap je in een slaapzaal op een matras op de vloer. Tijdens de wandeltocht overnacht je in een basic ingerichte tent. Voor het slapengaan kijk je nog even naar buiten naar de prachtige sterrenhemel en ‘s morgens rits je je tent open voor eindeloos uitzicht.

Voor 70 euro kun je bij de organisatie kampeerspullen huren. Je slaapt op prachtige plekken in the middle of nowhere, waar geen stromend water is. Lang leve de babydoekjes om je op te frissen!

Zo reis je naar en van het Atlasgebergte

Je kiest zelf vanaf welke luchthaven je naar Marrakech vliegt. Er zijn genoeg betaalbare opties vanuit onder meer Amsterdam en Brussel. Vanaf de luchthaven wordt je met een shuttleservice naar het basecamp gebracht. Je bepaalt zelf wanneer je terugvliegt, dus je kunt eventueel nog een citytrip naar Marrakech of andere steden zoals Fez aan je avontuur plakken.

Zelf de Atlastrail lopen? Bekijk meer details op theatlastrail.com.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.