De Victoria Falls in Zimbabwe

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 17 oktober 2023

Een bezoek aan een van de zeven natuurlijke wereldwonderen mag natuurlijk niet ontbreken aan je bezoek aan Afrika. Vanuit de Caprivistrook in Namibië of vanaf een reisroute door Botswana maak je eenvoudig een uitje naar de Victoria Falls in Zimbabwe. Wij maakten een dagtrip vanuit Namibië, waarbij we op de heen- en terugweg in totaal zes keer een grens moesten oversteken. Dat is makkelijker dan het klinkt en de moeite meer dan waard. Wij delen onze beste tips om de Victoria Falls vanuit de lucht en vanaf het land te bewonderen.

Over de Victoria Falls in Zimbabwe

De iconische Victoria Falls in Zimbabwe behoren tot de beroemdste plekken op het Afrikaanse continent. De 1,7 kilometer en ruim 100 meter hoge watervallen zijn groter dan je je voorstelt als je de plaatjes op internet ziet. Het water dat hier met geweld naar beneden stort, stroomt door de Zambezi-rivier. Deze rivier vormt de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Nevel en regenbogen hangen boven de stortende watermassa, die je zowel vanuit de lucht als vanaf het land goed kunt bewonderen. Wij deden beiden tijdens ons onvergetelijke bezoek.

Victoria Falls

Op avontuur naar de Victoria Falls in Zimbabwe

Om 5:30 uur gaat de wekker op onze kampeerplek op het Chobe River Camp in Namibië. Na een nacht vol regen, is de rit naar buurland Zimbabwe extra avontuurlijk. Voor het ontbijt zit onze huurauto al vast in de modder. Met goed gevulde magen stuiteren we over een avontuurlijke weg vol gaten, tot we de verharde weg naar de grens bereikt hebben. Vanaf hier rijden we in vijf minuten naar de grenscontrole, waar we in no-time langs de immigratiepost gelaten worden. We rijden Namibië uit, Botswana in, Botswana weer uit en Zimbabwe in. De twee uur durende rit richting de waterval is een beleving op zich. In de verschillende nationale parken die we doorkruisen spotten we giraffen, olifanten, knobbelzwijnen en buffels.

De Victoria Falls bewonderen vanuit een helikopter

Onze eerste indruk van de Victoria Falls krijgen we vanuit de lucht. We maken een helikoptervlucht, de Flight of Angels, over de Victoria Falls. Een once-in-a-lifetime-experience die je zeker moet doen als je het geld hebt, en eigenlijk ook gewoon als je het niet vooraf gebudgetteerd hebt. Wij boekten onze trip ter plekke bij Chikopokopo. Voor een vlucht van 12-15 minuten betaalden we zo’n €150 per persoon, en langere vluchten zijn ook mogelijk. De meest recente prijzen bekijk je hier.

We worden naar een helikopterplatform in het Zambezi National Park gereden. Hier worden we gewogen en krijgen we een veiligheidsbriefing. De lichtste moet naast de piloot zitten, en de zwaarste zit achterin. Beiden hebben we een koptelefoon met microfoon, zodat we met elkaar en de piloot kunnen praten. Zodra we in de lucht hangen, spotten we een groep olifanten en de mist boven de Victoria Falls. De piloot vertelt ons dat hier in drie dagen net zoveel water naar beneden stort als dat de inwoners van New York in een jaar verbruiken. 500 miljoen liter water per minuut.

Na drie rondjes over de waterval vliegen we terug naar het startpunt. We spotten giraffen en zebra’s vanuit de lucht, voordat we landen en als blije kinderen uit de helikoptervlucht stappen. Tijd om de watervallen vanaf de grond te bewonderen.

Victoria Falls
Helicoptervlucht Victoria Falls
Helicoptervlucht Victoria Falls

De mooiste uitzichtpunten op de Victoria Falls

We huren een poncho en kopen toegangskaartjes voor het park, recente prijzen bekijk je hier. We maken een wandeling langs 16 viewpoints. Vanaf elk uitkijkpunt zullen we een ander uitzicht op de waterval hebben. De mist daalt vanaf de eerste meters in het regenwoud op ons neer. Hoe verder we lopen, hoe natter we worden. Bij viewpoint tien voelt het alsof we door een stevige regenbui lopen. Zelfs met de poncho aan worden onze kleren drijfnat. Tip: stop je waardevolle spullen in een waterdichte zak, neem een GoPro in plaats van een niet-waterproof camera mee en leg een droog setje kleding in de auto.

De nattigheid mag de pret niet drukken. We genieten van het uitzicht op de indrukwekkende waterval. De kracht van het stortende water is zo sterk, dat we elkaar amper kunnen verstaan door het kabaal. We stoppen bij elk viewpoint, en lunchen dan in The Rainforest Cafe voor een smakelijke pauze. We lopen de grens naar Zambia over om het uitzicht vanaf die kant te bewonderen. Hier zie je niet één, maar twee regenbogen boven de waterval. Adrenalineliefhebbers kunnen bungeejumpen van de brug in Zambia.

Kletsnat maar voldaan lopen we naar de auto, waar we droge kleren aantrekken. We nemen dezelfde fotogenieke route terug naar het Chobe National Park. Weer Zimbabwe uit, Botswana in, Botswana uit en Namibië in. Immense watervallen, diverse nationale parken en vele nieuwe stempels in ons paspoort rijker komen we terug bij onze lodge in Namibië, waar we aan het kampvuur nog uren nakletsen over deze bijzondere dag.

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen van ons verhaal enthousiast geworden? We delen graag nog even onze aanbevelingen:

– Wij hebben overnacht in Chobe River Camp. Check alle accommodaties bij Victoria Falls hier.
– Je vliegticket naar Afrika boek je voordelig via KAYAK.
– Plan je reis met de Lonely Planet, bestel hem bij BOL.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.