De mooiste reisroute door Botswana

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 26 juli 2023

Wij tippen de in deze blog de mooiste reisroute door Botswana. Wie Botswana zegt, zegt rijden over eindeloze zoutpannen en langs groene rivierbeddingen. Roofdieren op kuddes prooidieren zien jagen. Je verbazen over hoe goed dieren en planten zich aan een droog landschap aangepast hebben. ‘s Avonds bij een vuurtje naar de melkweg in een heldere sterrenhemel staren. Tijdens een rondreis door Botswana ervaar je het ultieme Afrika-gevoel.

Deze reisroute door Botswana in het kort

In een 4×4 over afgelegen wegen rijden en stoppen in de mooiste natuurgebieden. Logeren op campings in de bush, waar je sprookjesachtige zonsondergangen en de heldere sterrenhemel bewondert. De meeste mensen doen zo’n twintig dagen over de reisroute door Botswana die wij in dit artikel uitgewerkt hebben. Je kan natuurlijk zelf bepalen hoe lang je waar blijft, en zo je reis korter of langer maken. De totale afstand die je aflegt zal zo’n 1.750 kilometer zijn. Je begint en eindigt je rondreis door Botswana in Maun, de op vier na grootste stad van Botswana. Vanaf daar rijd je richting het zuiden om het Central Kalahari Game Reserve te bezoeken. Daarna ga je verder naar het noorden op avontuur in het Makgadikgadi National Park en het Nxai Pan natuurgebied. In het noorden van Botswana bezoek je het Chobe National Park. Je kunt hier een uitstapje naar de Victoria Falls in Zimbabwe maken. Via de Savuti-moerassen en het Moremi National Park rijd je vervolgens weer naar Maun.

1. Central Kalahari Game Reserve

Je vertrekt in je 4×4-auto uit Maun om in zo’n vijf uur naar de grens van het Central Kalahari Game Reserve te rijden. Hier in het hart van Botswana rijdt je over uitgestrekte vlaktes van zand of grassen. Sommige delen zijn bedekt met zandduinen of uitgestrekte acaciabossen. Het in 1961 opgerichte reservaat is uitgegroeid tot een van de grootsten van het land. De unieke dieren en planten van de Kalahariwoestijn worden in dit 50.000 vierkante kilometer grote gebied beschermd. Hier spot je iconisch Afrikaans wildlife, zoals gazellen, giraffen en leeuwen. Ook vogelliefhebbers hoeven zich er niet te vervelen. De Kalahariwoestijn is bovendien het thuis van de nomadische San-stammen.

Bekijk hier de opties om te overnachten in Maun
Bekijk hier de opties om te overnachten in de buurt van Central Kalahari

2. Makgadikgadi National Park

Van uitgestrekte zoutvlaktes tot groene, vruchtbare oases. Het Makgadikgadi National Park is een wereld van extremen. Je bezoekt er een van de grootste zoutvlakten ter wereld, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Het lijkt wel een andere planeet, met droge grond zo ver je kunt kijken en zo weinig tekenen van leven. In het regenseizoen wordt de vlakte bedekt met een dun, spiegelend laagje water, wat je bezoek nog surrealistischer maakt. Hier leven onder meer zeldzame bruine hyena’s, die zich perfect aangepast hebben aan de droogte. Het 12.000 vierkante kilometer grote park heeft ook een heel andere, groenere kant. Langs de oevers van de Boteti-rivier bruist het van het leven. Kuddes wilde dieren komen van de zoutvlaktes om hier van het overvloedige eten en drinken te genieten. Je spot er bovendien waterbokken, bosbokken en nijlpaarden.

3. Nxai Pan

Natuurgebied Nxai Pan ligt in het Makgadikgadi National Park. Het is een van de zoutpannen in het gebied. Het meer droogde miljoenen jaren geleden op, dus de dieren en planten die hier leven hebben lang de tijd gehad om zich aan te passen aan de droogte. Een van de hoogtepunten van het gebied zijn de Baines Baobabs, een fotogeniek groepje enorme baobabbomen. Vooral tijdens het regenseizoen is Nxai Pan een aantrekkelijke plek voor een safari. De dorre vlakte komt tot leven met weelderig groen, grote grazers die hun buik rond eten en roofdieren die graag een hapje grazer lusten. Je ziet er kuddes zebra’s, wildebeesten, springbokken en giraffen, en groepen leeuwen en hyena’s. In Nxai Pan bewonder je, als je je reis goed timet, de grootste migraties van zebra’s en wildebeesten in heel zuidelijk Afrika.

4. Chobe National Park

Via het gehucht Gweta, waar je een bezoek aan de Ntwetwe zoutpan kunt brengen, reis je bij het dorp Kasane het Chobe National Park binnen. Met moerassen, savannes, zoutvlaktes en bossen kun je wel zeggen dat het ruim 10.000 vierkante kilometer grote natuurgebied gevarieerd is. Het park staat vooral bekend om de grote hoeveelheid olifanten die er leeft: meer dan 120.000! Tijdens je bezoek moet je dus sowieso op zoek naar deze reuzen van de savanne. Langs de oevers van de Choberivier, die als een levensader door het naar haar vernoemde park stroomt, komen soms honderden olifanten tegelijk drinken. Ze delen hun thuis met onder meer 450+ vogelsoorten, buffels, luipaarden, giraffen, nijlpaarden, krokodillen en antilopen. Je spot ze tijdens een self drive safari of een boottocht op de Chobe-rivier. Dieren spotten gaat in het droge seizoen nog makkelijker, omdat de dieren dan voor hun overleving afhankelijk zijn van de Chobe-rivier.

Bekijk hier de opties om te overnachten in Kasane. 

5. Uitstapje naar de Victoria Falls in Zimbabwe

Vanuit het Chobe National Park steek je eenvoudig de grens over naar de Victoria Falls in Zimbabwe. De watervallen staan niet zomaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst, want in het echt zijn ze nog indrukwekkender dan op de plaatjes. Ze heten in de lokale taal ‘Mosi-oa-Tunya’, wat heel toepasselijk ‘de rook die dondert’ betekent. De watervallen liggen in de Zambezirivier, die de grens vormt tussen Zimbabwe en Zambia. Met een breedte van ongeveer 1,7 kilometer en een hoogte van ruim 100 meter, behoren ze tot de grootste watervallen ter wereld.

Bekijk hier de opties om te overnachten bij de Victoria Falls

6. Savuti-moerassen

Savuti is waarschijnlijk de minst bekende plek in dit lijstje. Zonde om er snel bij langs te rijden, want hier bewonder je een van de meest unieke en biodiverse ecosystemen van Afrika. Het gebied staat bekend om de grote biodiversiteit, met vele soorten planten en dieren. Vele soorten roofdieren vinden in de moerassen hun perfecte jaaggebied. Onder meer hyena’s, cheeta’s en luipaarden jagen er op de vele impala’s, kudu’s, zebra’s en wildebeesten. Een groep leeuwen, de ‘Savuti-leeuwen’ heeft het op een grotere prooi voorzien. Zij zijn beroemd om hun jacht op olifanten.

Bekijk hier de opties om te overnachten in Savuti. 

7. Moremi National Park

Onderweg naar Maun rijdt je langs de Khwai-rivier. Hier krijg je een voorproefje van hoe mooi de Okavango Delta is. Heb je na het inplannen van bovengenoemde stops nog vakantiedagen over? Maak een uitstapje dieper de Delta in. Houd er rekening mee dat de wegen tussen Chobe en het Moremi National Park alleen in het droge seizoen, tussen mei en november, begaanbaar zijn. Het 5.000 vierkante kilometer grote Moremi National Park heeft zowel de droge gebieden van de Mopane-bossen als de moerassige gebieden van de Okavango-delta. Die mix van ecosystemen maakt het relatief onbekende natuurpark extra interessant. Tussen de vele wilde dierensoorten scharrelt de bedreigde witte neushoorns, die hier succesvol opnieuw uitgezet is.

Een auto huren voor je reisroute door Botswana

De wegen door Botswana zijn niet zo perfect onderhouden als die op de Veluwe. Het landschap langs deze wegen is bovendien behoorlijk verlaten. Je gaat hier dus het beste met een betrouwbare auto op pad. Wij huren onze huurauto’s voor roadtrips in deze regio het liefst bij Asco Car Hire. Het is een van de grootste en betrouwbaarste verhuurbedrijven in zuidelijk Afrika. Je krijgt geen toeslag voor extra gereden kilometers, zodat je niet de hele tijd op de teller hoeft te kijken. Je hebt keuze uit verschillende 4×4-auto’s met een daktent. Er is 24/7 service aanwezig als er onderweg iets niet goed gaat en een transfer van en naar het vliegveld kan geregeld worden.

Overnachten langs deze reisroute door Botswana

Met je compleet ingerichte 4×4-auto met daktent reis je in volledige vrijheid door de natuurgebieden van Botswana. In de natuurparken overnacht je op speciaal aangewezen kampeerplekken. Sommige van deze plekken zijn omheind, anderen niet. Ga er vanuit dat je back to basics overnacht. Met enkel basisvoorzieningen en geen stroom, stromend water of wifi. Met elke avond een kleurrijke zonsondergang en adembenemende sterrenhemels heb je ook helemaal geen wifi nodig. Het is hier natuurlijk wel extra belangrijk om hier voor navigatie niet van stroom en internet afhankelijk te zijn.

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen over onze Botswana reis enthousiast geworden? We delen graag nog even onze aanbevelingen:

– Je vliegticket naar Afrika boek je voordelig via KAYAK.
– Plan je reis met de Lonely Planet, bestel hem bij BOL.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.