Chobe Nationaal Park in Botswana: een gratis gids

Coddi Womple Reisblog - Auteur Kayleigh van Proemeren Gepubliceerd op 29 april 2023

Chobe Nationaal Park in Botswana is een walhalla voor safari-liefhebbers.  Je vindt er enorme kuddes olifanten, een rivier vol wilde waterdieren en kuddes savanne dieren op uitgestrekte vlaktes. Je kunt er zelfstandig op pad en/of een tocht maken met een ranger. Wij zijn na een bezoek groot fan en delen op deze pagina een gratis gids met alles wat je moet weten voor je bezoek aan het Chobe National Park.

Landschap in Chobe National Park in Botswana
Chobe National Park in Botswana

Waar ligt het Chobe Nationaal Park?

Het Chobe Nationaal Park ligt in het noorden van Botswana, tegen de grens met Namibië, Zambia en Zimbabwe. Het is in 1968 aangewezen als het eerste nationale park in Botswana. Het park is vernoemd naar de 731 kilometer lange Chobe-rivier die deels de grens tussen Botswana en Namibië vormt. Het 11,700 vierkante kilometer grote gebied is het thuis van de Big Five en een populaire bestemming voor safari’s. De dieren leven in de Chobe-rivier en de uiterwaarden, op de savanne en in de bossen en moerassen. Het landschap van het grote gebied is heel divers, waardoor er zoveel verschillende diersoorten kunnen leven.

Zebra in Chobe National Park in Botswana

Hoe bereik je het Chobe Nationaal Park?

Je kunt het Chobe Nationaal Park het best bezoeken vanuit Kasane in Botswana. Er gaan dagelijks vluchten van Johannesburg naar Kasane. Vanuit Amsterdam vlieg je meestal met twee tussenstops, waarvan één in Johannesburg.

Ben je in de Caprivistreek in Namibië op vakantie? Dan kun je een dagtocht maken naar het park. Overnacht bijvoorbeeld in de Chobe River Lodge nabij grenspost Ngoma en maak een bootcruise over de Chobe-rivier. Je kunt ook onder begeleiding van een gids een dag door het nationaal park rijden. Wil je het meest uit je bezoek halen, dan huur je een auto en maak je een roadtrip over de grens. Wij huren onze auto in Namibië en Botswana altijd via Asco Car Hire

Impala in Chobe Nationaal Park Botswana
Kont van een Impala in Chobe National Park Botswana

Welk vervoer gebruik je in het Chobe Nationaal Park?

Er zijn twee populaire manieren om het park te ontdekken. Huur een four-wheel drive en maak zelfstandig een roadtrip door het park, of doe een game drive met een gids. Wij raden je aan om een combinatie van beide te doen. In de auto heb je maximale vrijheid, terwijl een gids je naar de beste plekken kan brengen en je onderweg meer over het park en de dieren die er leven kan vertellen. Je kunt het park ook goed bewonderen tijdens een boottocht over de rivier.

Botswana Chobe National Park

Wat is de beste tijd om het park te bezoeken?

Je kunt het Chobe National Park het best bezoeken tijdens het droge seizoen. Dit regenarme seizoen duurt van mei tot november. In deze tijd is het makkelijker om dieren te spotten, omdat ze van de waterplaatsen en rivieren afhankelijk zijn om te drinken. Dat maakt het spotten van wilde dieren makkelijker. Vogelliefhebbers kunnen beter in het natte seizoen tussen november en maart op pad gaan, omdat dan veel migrerende vogels komen overwinteren.

Hoe eerder in de droge periode je op pad gaat, hoe koeler de temperaturen nog zijn. In het begin van het seizoen liggen de gemiddelde temperaturen rond de 30°C, die in oktober oplopen tot 35°C. Het natte seizoen (vanaf november) begint heet, maar in januari en februari is het er relatief koel.

Welke regels gelden in het Chobe Nationaal Park?

Je kunt het Chobe Nationaal Park niet zomaar onvoorbereid binnenrijden. Het park is bijvoorbeeld niet gratis te bezoeken. Je moet een permit aanschaffen om toegang te krijgen. Volwassenen betalen 120 BWP (op het moment van schrijven staat dat gelijk aan 8-9 euro) per persoon per dag en bovendien een extra fee voor de auto.

Lees je hier in over de regels van het park. Je leest er bijvoorbeeld dat je zonder speciale vergunning of begeleiding tussen zonsondergang en zonsopkomst bij je accommodatie vandaan mag.

Wat zijn de openingstijden van het park?

Tussen april en september zijn de poorten van het park van zes uur ‘s morgens tot half zeven ‘s avonds geopend. Tussen oktober en maart openen de poorten om half zes ‘s morgens en blijven ze open tot zeven uur ‘s avonds. Bekijk voor de zekerheid de huidige openingstijden ook even op deze website.

Olifanten in Chobe National Park
Olifanten in Chobe National Park

Hoe zit het met malaria in het Chobe Nationaal Park?

Er is een risico om malaria op te lopen in het Chobe Nationaal Park. In het natte seizoen tussen november en mei is deze kans groter. Lees je voor vertrek goed in en overleg eventueel met je huisarts welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. De muggen zijn vooral actief van de vroege avond tot zonsopkomst. Bedek in deze periode zoveel mogelijk huid, gebruik een antimuggenspray en houdt het muggennet van je accommodatie zoveel mogelijk gesloten.

Wat zijn de must-sees in dit park?

Een safari over land mag tijdens je bezoek aan het Chobe Nationaal Park natuurlijk niet ontbreken. Ga zelfstandig of met een gids op pad en vergeet vooral je verrekijker niet. Voor een heel ander perspectief maak je een boottocht over de Chobe-rivier. Vanaf de boot spot je bovendien weer heel andere dieren dan vanuit de auto. We hebben meerdere reizen door Afrika gemaakt en vrijwel nergens anders zagen we zoveel wilde dieren als tijdens ons bezoek aan dit park.

Voor nog een ander avontuur maak je een luchtballonvaart over het park. Je kunt ook eens met een ranger een wandeltocht door het park maken en zo alles leren over het landschap en de planten en dieren die er leven. Bezoek ook de culturele bezienswaardigheden van het park, zoals de rotstekeningen van de San-stam en traditionele dorpjes.

Nijlpaard in Chobe National Park
Rijden door Chobe National Park in Botswana
Leeuw in Chobe National Park
Giraffe in Chobe Nationaal Park

Welke dieren kun je hier in het wild spotten?

Het Chobe Nationaal Park staat vooral bekend vanwege de grote populatie olifanten. Ruim 50.000 olifanten leven hier in het wild. Ook de andere vier diersoorten uit de big five kun je hier spotten. Ga op zoek naar de wilde familieleden van je favoriete huiskat, zoals leeuwen, luipaarden en cheeta’s. Zij delen de vlaktes met kuddes giraffen, zebra’s en antilopen. In het water spot je nijlpaarden en krokodillen. Natuurlijk leven hier nog veel meer typisch Afrikaanse diersoorten, waaronder 450 vogelsoorten.

Je spot deze dieren in de droge maanden van het jaar het makkelijkst aan de oevers van de rivier en bij waterplaatsen. De rest van het jaar leven de dieren meer verspreid over de groene vlaktes. In de vroege en late uurtjes van de dag spot je de dieren het makkelijkst en geniet je van het warme licht.

Waar kun je fijn overnachten in Chobe Nationaal Park?

We raden je aan om meerdere dagen in het park door te brengen. Er is genoeg te zien om je dagenlang te vermaken. Bovendien maakt overnachten in het park het makkelijker om vroeg of laat op de dag op pad te gaan. Zo geniet je niet alleen van prachtig gouden licht, maar spot je ook makkelijker wilde dieren.

Wil je in slaap vallen met de geluiden van de natuur en uitzicht op de sterren? Logeer op een van de kampeerplaatsen in het park. Zet je (dak)tent bijvoorbeeld op langs de rivier op Ihaha Campsite of kijk uit over het moeras vanaf de Linyanti Campsite.

Slaap je liever niet in een tent? Boek een fijne kamer in een lodge. Kijk in de Ghoha Hills Eco Lodge van hoogte tussen de bomen uit over de vlakte of logeer aan de Chobe-rivier in de Serondela Lodge. Je kunt ook overnachten in een varende woonboot, een soort cruise, op de rivier.

Chobe Safari Lodge is een van onze favoriete plekken om te kamperen of in accommodatie te overnachten. Bekijk hier meer accommodaties rondom het Chobe Nationaal Park.

Enthousiast geworden?

Ben je na het lezen van ons verhaal enthousiast geworden? We delen graag nog even onze aanbevelingen:

– Wij hebben overnacht in Chobe River Lodge. Check alle accommodaties bij Chobe hier.
– Je vliegticket naar Afrika boek je voordelig via KAYAK.
– Plan je reis met de Lonely Planet, bestel hem bij BOL.

Op onze site maken we gebruik van affiliate links. Als je via een link een reservering maakt of een aankoop doet, ontvangen wij mogelijk en uiteraard zonder extra kosten voor jou een bescheiden commissie.

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.